Iedereen kent wel iemand die bloed doneert aan de bloedbank. Je helpt daarmee een zieke medemens en je kunt een leven redden. Dit kan uiteraard ook voor dieren.

 

Waarvoor worden de bloedproducten gebruikt?

 Er zijn diverse redenen waarom dieren op deze afdeling liggen, bijvoorbeeld voor ernstige nierproblemen of na een zware operatie. Bijna wekelijks liggen er ook huisdieren die om uiteenlopende redenen voor hun behandeling bloedproducten nodig hebben. Zij kunnen veel bloed verloren hebben tijdens een operatie of een immuunziekte hebben waardoor een ernstige bloedarmoede is ontstaan. Ook ernstige stollingsproblemen kunnen worden behandeld met donorbloed. Voor deze dieren is er dus bloed nodig.

 

Welke honden zijn geschikt?

Om de gezondheid van zowel de donorhond als ontvanger te waarborgen, worden er honden gezocht die:

*  Rustig en stil staan/liggen tijdens de afname

* Minimaal één jaar oud zijn 

* Meer dan 25 kilogram wegen (geen overgewicht!)

*Gezond zijn (om dit vast te stellen wordt de hond lichamelijk onderzocht en bloedonderzoek voorafgaande aan de donorstatus uitgevoerd)

*Bij voorkeur geen rauwvleesdieet (‘BARF’) krijgen

*Nooit zelf een bloedtransfusie hebben ontvangen

* Bij een teefje, gesteriliseerd moet zijn of nooit pups hebben gehad

*Nooit in andere landen zijn geweest omdat daar bepaalde met bloed overdraagbare parasitaire ziekten voorkomen (het betreft met name landen rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa)

 

Hoe gaat het doneren in zijn werk?

Als een hond geschikt is bevonden, maken ze een afspraak voor de eerste donatie. Omdat wij niet het makkelijkste ras hebben kan ik aanwezig zijn bij de bloedafname. Een half uur na de donatie controleren ze de plek waar het bloed is afgenomen. Al met al duurt de bloeddonatie zo’n anderhalf uur..

Vaak doneren honden met minimaal een tussenpauze van mimimaal een maand. De duur van die tussenpauze wordt in overleg met u vastgesteld.

 

Heeft een hond er last van?

Het is de ervaring dat donorhonden nauwelijks last hebben na een donatie; ze mogen dan ook gewoon weer normaal eten, drinken en worden uitgelaten. De hond hoeft voor de bloeddonatie niet nuchter te zijn en mag ook dan dus gewoon blijven eten en drinken. 

 

Zijn er ook voordelen voor de donorhond?

Bepaling van de bloedgroep van uw hond

Een gezondheidscheck voorafgaand aan elke donatie

Eén keer per jaar een uitgebreid bloedonderzoek

Iets lekkers na elke donatie

En voor u: de wetenschap dat u andere honden helpt!

Wat gebeurt er na de afname met het bloed?

Indien een hond ‘vers volbloed’ nodig heeft, wat het geval is bij een tekort aan bloedplaatjes, wordt de afgenomen zak bloed meteen gebruikt voor een bloedtransfusie bij de desbetreffende patiënt. In alle andere gevallen wordt de afgenomen zak bloed gescheiden in ‘packed red blood cells’ (rode bloedcel-fractie) en plasma. De packed red blood cells worden 4 weken lang bewaard in de koelkast, het plasma wordt ingevroren en is zo 1 jaar lang bruikbaar.

Wij zijn jaren geleden (2016) om bloed te gaan geven bij de dieren kliniek IJzendijke, Daar hebben ze met regelmaat bloed nodig en via een bloedbank duurt het meestal te lang voordat het bij de kliniek is of soms is er zelfs niets op voorraad.

Standaard word er door 1 van onze honden die als bloeddonor fungeren 1x per maand bloed gegeven, (bewerkt bloed is 1 maand houdbaar)

Natuurlijk komt het ook voor dat je meerdere keren bloed kunt geven omdat het eerder is opgebruikt, of zelfs dat je met spoed bloed moet komen geven. 

 

Wij hebben meerdere bloeddonoren in onze kennel, we zijn dan ook super trots op hun, zeker omdat het al niet makkelijk is om met ons ras dit te kunnen doen.

 

Emy de Anjo da Guarda is al vanaf dat 1 bloeddonor, zij doet dit supergoed, ze heeft makkelijke aderen (deze rollen niet) en zij laat dit gelaten toe. Nu inmiddels na zoveel jaren gaat zij zelf al op de behandeltafel liggen die dan in de laagste stand staat. 

 

Concetto de Anjo da Guarda ( Hernado) geeft tussentijds bloed als het voor Emy te kort op elkaar is. Hernado is een stuk moeilijker in omgang, is daarom ook gemuilkorfd. Maar zodra de behandeltafel ophoog gaat dan is hij redelijk goed stil te houden.

 

Omdat we Emy nu op "pensioen" willen laten gaan kijken we of Milano of Mauro geschikt zijn om haar plaats in te nemen. Ook is Norah nog een optie tot zij misschien ooit een nestje gaat krijgen.