Gangwerk:
De Fila heeft een elastische gang met een lang bereik. Zijn vloeiende schreden doen je denken aan de grote katachtige. Het meest karakteristieken is de telgang, een twee-maatse zijdelingse gang, waarbij de benen ter ener zijde als een paar beweging (genaamd de kamelengang ). Deze beweging is duidelijk waarneembaar langs de gehele toplijn tot aan de staart. Tijdens de gang wordt het hoofd lager gedragen dan de rug. De draf is vloeiend en vrij met een krachtige stap. De galop is krachtig met een snelheid die men van zo'n grote zware hand niet zou verwachten. Door de bewegelijkheid in de gewrichten, typisch voor de Molosser, wekken de bewegingen van de Fila de indruk, dat direct en snel van richting kan worden veranderd en dit is ook juist.
Gezondheid en verzorging
De Fila Brasileiro is een sterk en gezond ras dat voor een hond van groot formaat de alleszins respectabele leeftijd van tien tot dertien jaar kan bereiken. De Fila is redelijk gevrijwaard gebleven van erfelijke aandoeningen, wel komt er sporadisch elleboog- en heupdysplasie voor en een enkele keer de cherryeye. Door zijn bouw en het vele losse bindweefsel is de Fila gevoelig voor het ontstaan van een maagtorsie.
Omdat de Fila een zeer snelle groeier is, heeft hij voedsel van uitstekende kwaliteit nodig om gezond volwassen te worden.
De vachtverzorging heeft niet veel om het lijf, eens per week een rubberen borstel gebruiken om de losse haren te verwijderen is voldoende. Even een vochtige zeemleren lap erover en de hond glimt je weer tegemoet. Door de korte vacht en het flinke gewicht willen Fila’s nogal eens lelijke eeltplekken ontwikkelen, met name aan de ellebogen.
Gedrag en opvoeding
De Fila Brasileiro is een hond met twee gezichten. Aan de ene kant is er het gezicht naar zijn familie, aan de andere kant dat naar alles wat daarbuiten valt. Voor zijn eigen mensen is de Fila een zeer toegewijde, vriendelijke en betrouwbare hond die een ongekende zachtheid aan de dag kan leggen. Zijn gehechtheid aan zijn baas is bijna legendarisch en dat legt een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van de Fila-eigenaar. Die moet ervoor zorgen dat zijn hond goed en met kennis van zaken wordt opgevoed, want als er iets misgaat, is het vrijwel onmogelijk om de hond te herplaatsen omdat die in de meeste gevallen nog maar heel moeilijk een band met een nieuwe eigenaar aangaat. Het andere gezicht van de Fila laat hij zien aan onbekende. Vanaf de leeftijd van vijf maanden worden de meeste Fila’s wantrouwig en hebben zelfs afkering van vreemden en onbekenden. Ze hebben een aangeboren drang om hun gezin en diens bezittingen te beschermen. Het hoeft dan ook geen betoog dat een Fila een formidabele waakhond is die zich door niets of niemand laat intimideren en meer dan in staat is daadwerkelijk in te grijpen als hij vindt dat dit nodig is.
Socialisatie is het sleutelwoord. Waarschijnlijk zal een goed gesocialiseerde Fila op volwassen leeftijd nog steeds een afkeer hebben van vreemden, maar door een uitstekende socialisatie zal hij net dat beetje extra hebben meegekregen om niet iedere vreemde of onbekende als potentieel gevaar te zien.
Trek veel tijd uit voor de socialisatie, begin hier direct mee zodra uw pup bij u in huis komt en ga zeker door tot de hond. Volwassen is. Een puppy leert van de ouderdieren en roedelgenoten. Die taak nemen wij als baas over op het moment dat de pup bij ons in huis komt. Aangezien de Fila zeer baas â€" gericht is een zeer gevoelig van karakter, moeten wij onze voorbeeldfunctie serieus nemen. Het zachte karakter van de Fila naar voren brengt, getuigd van een zeer goede opvoeding en doet beslist geen afbreuk aan de alertheid, waakzaamheid en beschermingsdrang die de Fila van nature in zich heeft. Wen uw hond aan lawaai, verkeer, drukte en breng hem zo veel mogelijk in kontact met mensen en andere dieren. U krijgt allicht een socialere hond. Een Fila zit graag hoog op een stoel of bed, zijn dag en activiteiten te overdenken. Het liefst naast of op zijn baas. Stel duidelijk de grenzen, die iedere baas natuurlijk zelf bepaald.
Gezondheid en Gevoeligheid:
In de loop der jaren is gebleken dat de Fila Brasileiro een aantal gevoeligheden heeft die niet zozeer rasgebonden zijn, maar zeker het vermelden waard, en kan deze informatie u veel leed besparen. De Fila is gevoelig voor een maagtorsie. Dit is een kanteling van de maag, waardoor er en afsluiting ontstaat tussen slokdarm en maag, en tussen maag en darmen. De maag vult zich hierdoor met gassen. Zeer snel ingrijpen door een vakkundige dierenarts is voor de hond van levensbelang. Symptomen die op een maagtorsie kunnen wijzen zijn: kwijlen, kokhalzen zonder dat er braaksel komt, onrustig gedrag, strekken/ uitrekken en omkijken naar de buik. Als de buik uitzet is grote spoed vereist. NOOIT afwachten, beter loos alarm dan uw hond die sterft. Het is goed om verschillende maaltijden over de dag te verdelen, en niet vlak of na het wandelen en spelen voeren! De Fila is zeer gevoelig voor narcose. Een normale dosis voor een hond van zijn gewicht, kan voor een Fila betekenen dat hij niet meer zal bijkomen uit de narcose. Maak uw dierenarts hier voor de zekerheid attent op.Zoals al eerder genoemd is de Fila laat volwassen en heeft veel tijd nodig om zowel geestelijk als lichamelijk te groeien. Omdat de Fila van zichzelf een grote zware hond is, is het van belang om in de opgroeifase het rustig aan te doen met uw pup. Dit in verband met de ontwikkeling van de knie/ kruisbanden en de ontwikkeling van de heupen/ gewrichten in voor en achterpotten. Door de snelle groei van deze zeer zware honden zijn het vaak de kruisbanden die het moeten ontgelden door overgewicht, lange wandelingen en heftige stoeipartijen. De kruisbanden worden dan overbelast, het kan dus voorkomen dat er tijdens een stoeipartij een kruisband inscheurt. Of de hond verstapt zich lelijk en scheurt de kruisbanden af tot op het bot. Beiden kunnen goed verholpen worden door (indien de kruisband licht is ingescheurd) de hond een lange tijd veel rust te bieden, of bij ernstige acute klachten direct de hond te laten opereren. Na goed herstel kan de hond (bijna) alles weer. Begin niet te vroeg met serieuze fietstochten en beperk het traplopen. Houd in uw achterhoofd, dat een geoefende sterke Fila zijn snelle grote lichaam beter kan dragen dan een te dikke ongeoefende hond
Regeling Agressieve Dieren (RAD oftewel PitbullWet)
Tegen vijf rassen (en honden die daarop lijken) zijn eind 1998, begin 1999 maatregelen aangekondigd in het kader van de Regeling Agressieve Dieren. De minister maakte in december 2000 zijn besluit bekend: een fok- en houdverbod voor de American Staffordshire Terriër, Dogo Argentino, Fila Brasileiro en Mastino Napoletano, zoals geldt voor de Pitt Bull Terriër. Liefhebbers van het vijfde ras dat in de bedreigde zone zat, de Rottweiler, kregen enige jaren de kans zelf maatregelen te treffen om het agressieniveau terug te dringen.
Op 11 augustus 2005 publiceerde het ministerie een wijziging op de RAD regeling:
Als uiteindelijk resultaat van de RAD-regeling geldt er voor de 4 voormalige RAD-rassen, de American Staffordshire Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasileiro en Mastino Napoletano, én de Rottweiler bij het fokken een verplichting voor beide ouderdieren om met goed gevolg een gedragstest, de MAG-test, af te leggen. Pas indien beide ouders met goed gevolg een MAG-test afgelegd hebben worden er vanuit de Raad van Beheer stambomen afgegeven voor een nest puppen.
Per 1 oktober 2010 mag er een buitenlandse reu worden gebruikt zonder dat deze de MAG-test heeft afgelegd.
KOOP GEEN FILA BRASILEIRO ZONDER ERKEND FCI STAMBOOM !