CAFIB-CBKC een haat-liefde verhouding
Geschreven door Ines van Damme, auteur van diverse fila boeken.
De CBKC http://www.cbkc.org/ in Brazilië is net hetzelfde als de Raad van Beheer http://www.raadvanbeheer.nl/ te Nederland en het KMSH http://www.srsh.be/ te Belgie, een FCI http://www.fci.be/ orgaan dat wereldwijd erkende stambomen uitschrijft.
Omdat het CBKC mix-breeds / bastaard Fila’s erkende als zuivere Fila’s is er in ‘78 de CAFIB (Clube de Aprimoramento do Fila Brasileiro) opgericht.
De CAFIB http://www.cafibbrasil.com/ analyseert Fila’s om ze al dan niet te erkennen als raszuiver. Tijdens deze analyses wordt er gekeken naar het uiterlijk, de afkeer naar vreemden (Ojeriza) en het natuurlijk temperament.
Bij de CBKC treft men veel mixbreed Filas aan minder correcte exemplaren.
Er is een keus tussen twee types: CBKC en CAFIB.
Hoewel de twee types bij het FCI onder 1 noemer Fila Brasileiro vallen is er een verschil tussen deze twee types.
Wij spreken hier over de Showlijn (cbkc) en de Werklijn (cafib)
Vaak wordt de benaming CAFIB ten onrechte gebruikt voor de Fila.
CAFIB is een kennelclub die keuringen verricht om het predikaat CAFIB te verkrijgen.
De origin CAFIB wordt alleen uitgereikt aan nesten die voort komen uit ouderdieren die beoordeeld en goedgekeurd zijn door de CAFIB. Natuurlijk kan je ook een volwassen Fila laten keuren door deze kennelclub.
De showlijn (cbkc) heeft de neiging om zwaarder te zijn, meer losse huid te hebben en groter te zijn in hoogte. Vaak zijn ze iets milder van "Ojeriza”
Dat betekend dus dat de werklijn (cafib) wat minder zwaar is, iets minder losse huid heeft en wat kleiner in de hoogte. Zij zijn wel vaak scherper van "Ojeriza”
De standaard zelf heeft weinig verschillen. CBKC accepteert reuen tussen de 65-75 cm.
teven tussen de 60-70 cm.
CAFIB accepteert reuen tussen de 66-70 cm.
teven tussen de 60-65 cm.
CBKC accepteert de vachtkleur zwart en CAFIB niet.
Voor sommigen is het kruisen tussen een CAFIB en CBKC een doodzonde, echter dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wat voorop moet staan is behoud van de kenmerken van de Fila zowel qua karakter als qua exterieur.
De keus hangt helemaal af van de liefhebber/koper zelf. Het is een kwestie waar de voorkeur naar uit gaat.
Men moet wel stil staan met het sterke temperament en afkeer van vreemden als men erover denkt een Fila als huisdier te nemen. Vaak is het zo dat je niet zomaar iedereen kan laten oppassen als je bijvoorbeeld op vakantie wilt. Ook zijn er bijna geen pensions die de Fila Brasileiro accepteren om daar te verblijven, ook kan het vinden van hondenscholen soms een probleem zijn, niet overal wordt de Fila Brasileiro toegelaten.
Het ontvangen van bezoek kan een probleem zijn, vaak moet men de Fila scheiden van het bezoek omdat hij van nature erg beschermend is voor "zijn”terrein en familie. Een grote tuin of terrein een pre. Het is belangrijk dat de Fila voldoende lichaamsbeweging krijgt.
De Fila straalt kalmte, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen uit. Hij laat zich niet uit zijn evenwicht brengen door vreemde geluiden of een onbekende omgeving. De Fila is een onovertroffen bewaker van de eigendommen van zijn baas. Instinctmatig is hij een toegewijd jager op groot wild en een veedrijver.